Begrippenlijst
 
Agraaf Dit is het kapje op de kurk die over de Muselet gaat.
Blanc des Blancs Hiermee worden champagnes aangeduid die alleen van witte druiven, zoals de Chardonnay druif,  zijn gemaakt.  Een voorbeeld hiervan uit onze eigen webshop is de Ruinart Blanc des Blancs.
Blanc de Noir Hiermee worden champagnes aangeduid die alleen van blauwe druiven, zoals de Pinot Noir, zijn gemaakt.
Brut Hoe meer liqueur er wordt toegevoegd, des te zoeter wordt de champagne. Brut is een droge champagne, waar dus weinig liqueur aan is toegevoegd.
Brut Sans Année Elk champagnehuis heeft een brut zonder jaartal en deze brut is kenmerkend voor de kwaliteit van dat huis. De Brut Sans Année is het topproduct van het huis.
Chardonnay Witte druif waar de champagne (meestal i.c.m. andere druiven) van gemaakt wordt. Groeit op Côte des Blancs en zorgt voor de lichtheid in een champagne.
Cuvée Een champagne die voortkomt door verschillende soorten wijnen met verschillende eigenschappen te mengen. Deze wijnen komen uit verschillende jaren.
Cuvée De Prestige Met deze term wordt de beste champagne van een huis aangeduid. Voor Moët & Chandon is dit bijvoorbeeld Dom Pérignon.
Dégorgement Het bezinksel dat zich in de hals van de fles bevindt na de remuage wordt verwijdert door de hals te bevriezen en vervolgens de agraaf te verwijderen. Hierdoor knalt het het bevroren bezinksel naar buiten.
Demi-Sec Iets zoeter dan de Sec, maar toch een stuk minder zoet dan de Doux.
Doux Hoe meer liqueur er wordt toegevoegd, des te zoeter wordt de champagne. Doux is een zoete champagne, waar dus veel liqueur aan is toegevoegd. Zijn moeilijk te verkrijgen.
Extra Brut Hier wordt geen Liqueur D’Expedition aan toegevoegd en is dus zeer droog.
Grand Cru Classificatie om de kwaliteit van de wijngaarden aan te geven. Grand Cru wijngaarden zijn van de hoogste kwaliteit. Als een champagne van zo’n wijngaard komt, wordt dit meestal vermeld op het etiket van de champagne.
Liqueur D’Expédition Een mengsel van suiker en gist die wordt toegevoegd na het gistingsproces, vlak voordat de definitieve kurk op de fles gaat. Allesbepalend voor de zoetheid van de definitieve champagne. Engelse term: shipping dosage.
Liqueur De Tirage Een mengsel van suiker en gist die aan een stille wijn wordt toegevoegd vóór het tweede gistingsproces. Allesbepalend voor de zoetheid van de definitieve champagne. Engelse term: bottling dosage.
Millésime Een champagne die wordt verkregen door alleen wijnen te mengen die uit hetzelfde jaar komen. Wettelijk gezien moeten deze champagnes een tweede gisting doorstaan van minimaal drie jaar.
Mousseux Aanduiding voor de druk op een fles champagne. Als de druk hoger is dan 3 bar, dan is de champagne mousserend. Dit is wenselijk voor een goede champagne.
Most Het sap dat verkregen is na de persing van de druiven.
Muselet Dit is het ijzerdraadje om de hals van de fles die moet zorgen dat de kurk op zijn plek blijft. De muselet moet meestal zes keer gedraaid worden om hem los te krijgen. Dit komt voort uit het idee dat het getal zes geluk brengt.
Pétillants Aanduiding voor de druk op een fles champagne. Als de druk tussen de 1 en 3 bar, dan is de champagne Pétillant.
Pinot Meunier Blauwe druif waar de champagne (meestal i.c.m. andere druiven) van gemaakt wordt. Komt vooral uit Vallee de Marne. Deze druif is geschikt voor jonge champagnes, want hoeft minder te lang te rijpen om op smaak te komen. Door de korte rijpingstijd zijn champagnes die veel van deze druif bevatten, relatief goedkoper.
Pinot Noir Blauwe druif waar de champagne (meestal i.c.m. andere druiven) van gemaakt wordt. Komt meestal uit Montagne de Reims en geeft kracht aan een champagne.
Premier Cru Classificatie om de kwaliteit van de wijngaarden aan te geven. Premier Cru geeft aan dat de wijngaarden van goede kwaliteit zijn, maar minder dan de Grand Cru. Als de champagne van zo’n wijngaard komt, wordt dit meestal vermeld op het etiket van de champagne.
Procedé Méthode Champenoise Specifieke bereidingswijze voor champagne. Het eerst omschreven door de monnik Dom Pérignon aan het begin van de 18e eeuw.
Remuage Tijdens de rijping van de champagne in de fles wordt de fles steeds gedraaid zodat het bezinksel (Dégorgement) in de hals van de fles terecht komt. Dit proces wordt remuage genoemd.
Sans Cru / Cru Normale Mindere wijngaarden in de streek Champagne worden aangeduid met de term Sans Cru. Dit wordt meestal niet vermeld op het etiket van de fles. Dit wil niet zeggen dat alle champagnes zonder Cru vermelding Sans Cru zijn. Sommige champagnehuizen vinden het vanzelfsprekend dat er alleen Grand Cru druiven worden gebruikt en vermelden dit dan ook niet op het etiket.
Sec Een champagne die minder droog is dan de brut, maar droger is dan de doux.
Stille wijn Het product dat verkregen wordt uit de eerste gisting wordt stille wijn genoemd.